Kraja mobilnih telefonov je zadnje čase pogost pojav, a število najdenih telefonov pa precej redkejše!  Izgubiti telefon, na katerem imamo stike, fotografije, razne podatke je nepredstavljivo. Žal večina ne razmišlja o tem preventivno, temveč šele ko se telefon izgubi(ukrade). Na srečo obstajajo aplikacije za telefone Android, ki omogočajo sledenje telefonu in s tem v primeru kraje nadzor nad lokacijo telefona.

Aplikacij je ogromno; brezplačnih in plačljivih. V tem primeru se uporabi brezplačna aplikacija XtraSEC Phone Locator, ki je na voljo na Googlovi trgovini Play. POVEZAVA 

POSTOPEK

Za začetek na telefonu odpremo aplikacijo Samsung Play ali “trgovina Play” ~ skratka aplikacijo za prenos Android programov. V iskanju vpišemo “xtrasec phone locator” ali direktno odpremo zgoraj omenjeno povezavo. Prenesemo datoteke in program namestimo.

Sedaj se začne postopek konfiguracije!

Aplikacija nas prosi, da vnesemo številko, na katero bodo poslana obvestila. Najboljše je, če imate še kakšno drugo aktivno SIM kartico, ali pa vnesete številko kakšnega družinskega člana, na kogar se lahko zanesete v primeru kraje.

Vnesti moramo PIN, ki ga bomo uporabljali pri aplikaciji (npr. 1234)

Aplikacija je zaznala aktiven Gmailov račun na telefonu, zato vpraša, če bomo ga uporabili.

Telefon je zaznal želen dostop do računa gmail, zato nas prosi za dovoljenje za uporabo računa.

Pojavi se prijavno okno v gmail… prijavimo se.

Tudi Gmail je zaznal poskus dostopa aplikacije, zato nas vpraša po odobritvi..

Gmail dostop odobren!

Aplikacija je sedaj nameščena. Telefon lahko nadziramo tako, da pošljemo SMS z npr. vsebino “xtrasec locate 1234” (če je pin 1234).