Vsak uporabnik še kako dobro ve, kaj pomeni nadloga, ki upočasni računalnik, škoduje sistemu, krade gesla, spreminja konfiguracije, itd. Ogromno uporabnikov zaradi tega zlonamernega programa izgubi dokumente, spletne uporabniške račune, identiteto, v ostrem pogledu: ZASEBNOST. V članku želim predstaviti pogled na to tematiko na podlagi lastnih dolgoletnih izkušenj na področju varnosti v informatiki. Uporabnike velikokrat zanima vprašanje kateri protivirusni program bi zares zaščitil njihov sistem.

Kdo razvija te zlonamerne programe in zakaj?

Običajno si ljudje napačno razlagajo avtorje teh neprijetnosti. Avtorje poimenujejo “hekerji”, kar je napačno.  Je res, da tudi hekerji uporabljajo viruse za krajo podatkov, niso pa avtorji ali alternativni krivci za to, saj je heker tisti, ki “vdira” v sisteme.

Programerji, ki kodirajo zlonamerna “orodja” imajo točen cilj ob razvoju aplikacije. Nekateri so namenjeni šali, drugi kraji podatkov, tretji nadziranju računalnika itd.

trojan-horse-virus

Kako sploh uspe neželena programska oprema priti na naš sistem?

To se moramo razčistiti zgolj sami. Imamo pravo zaščito na sistemu? Ali je potrebno odpreti vsako povezavo, če tudi je objavil prijatelj na Facebooku? Je bil vreden tisti “keygen” za igro s torrentov?

Največkrat smo krivci za viruse prav uporabniki sami.Torej če smo naivni in na spletu ravnamo “brezpametno”, se stežka izognemo nevšečnostim, ki jih pripravljajo za nas virusi.

 

In kot že naslov pravi: Najboljši “antivirus” je uporabnik sam !

Preden odpreš še tako zanimivo povezavo na socialnem omrežju, se vprašaj kaj stoji za tem. Naj bo poštno sporočilo še tako privlačno, vendar še ne pomeni, da ni “potegavščina”. Ponudba za delo v tujini, nagrade, brezplačna potovanja, ….

Če pazimo na vsakem koraku je protivirusna zaščita tako rekoč nepotrebna. Vse kar potrebujemo torej je malenkost premisleka, preden se spustimo v “skušnjavo” 🙂

To vse je seveda koristno v osebni rabi. V kolikor se gre za podjetja, ustanove, javne računalnike, kjer več ljudi uporablja je vsekakor pomembno zaščito s strani programja uporabit maksimalno.